Zużycie ostrzy w procesie skrawania – główne problemy i wskazówki

Zużycie ostrzy w procesie skrawania – główne problemy i wskazówki

Obrabiarki wykonujące zadania na wysokich obrotach ulegają w końcu drobnym i poważniejszym odkształceniom, szczególnie w obszarze użytkowania ostrzy. Zużycie ostrza to po prostu zmiana jego geometrycznej struktury. Ubytek ostrza przejawia się pogorszeniem jakości materiału obrabianego, a zatem zapobieganie problemom we wskazanej strefie warto potraktować poważnie.

Klasyczne czynniki mające wpływ na zużycie maszyn

Na zużycie ostrzy ma wpływ przede wszystkim utlenianie i inne zjawiska chemiczne występujące przy obróbce, adhezja oraz dyfuzja, a ostatecznie klasyczne ścieranie mechaniczne. Często dochodzi również do mikropęknięć w narzędziach lub do deformacji plastycznych, głównie w środowisku wysokich temperatur.

Wskazówki dotyczące zarządzania zużyciem ostrzy

Po zakupie obrabiarki i dołączeniu do niej konkretnych narzędzi musisz wiedzieć, że przy pierwszym uruchomieniu nie możesz pozwolić sobie na błędy techniczne. Ostrze musi się w pewnym sensie przyzwyczaić do schematu roboczego i ustawianie zbyt dużych obciążeń na wstępie często prowadzi do drastycznych uszkodzeń całego mechanizmu. Poza tym skup się na przygotowaniu właściwego systemu doprowadzania chłodziwa i emulsji do smarowania.

Jak rozpoznać zużycie narzędzia?

Przede wszystkim zauważysz krater na powierzchni, gdzie ma miejsce praca ostrza, rozpoznasz duże starcie powierzchni przyłożenia, zużycie wrębowe, chropowatość, przeszkadzający hałas (po prostu złe brzmienie obrabiarki). Zużycie narzędzi objawia się niedokładnością produkcyjną. W niektórych obrabiarkach przy zużytym ostrzu następuje ponadprzeciętny pobór mocy. Wyraźna oznaka tego typu mówi już o wyraźnym uszkodzeniu narzędzia. Najważniejsza jest optymalizacja dwóch wskaźników, a mianowicie prędkości skrawania i wytrzymałości samego narzędzia. Doraźnie możesz zastosować na ostrzach skrawających powłoki ochronne mające ograniczyć proces tarcia i zapewnić spore chłodzenie.

Przy obróbce skrawaniem aspekt kontroli jest niezwykle ważny. Wady techniczne obrabiarki to realne straty finansowe przedsiębiorstwa.